V Bratislave si čítaním mien pripomenuli Deň nespravodlivo stíhaných

13.04.2024 Bratislava

Bratislava 13. apríla (TASR) - Na Námestí SNP v Bratislave pri príležitosti Dňa nespravodlivo stíhaných zaznelo v sobotu tisíc mien obetí komunizmu. Akciu organizovala Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára. Čítaním mien si chceli osobne pripomenúť a uctiť pamiatku obetí totalitného režimu, ktoré svojou odvahou dláždili cestu k slobode.

Jeden z organizátorov akcie, europoslanec a člen správnej rady nadácie Ivan Štefanec, v príhovore pripomenul, že v 50. rokoch 20. storočia bolo na Slovensku protiprávne odsúdených viac ako 71.000 ľudí.

"Naša sloboda a demokracia nie sú darom zadarmo. Zaplatili za ne draho početné skupiny prenasledovaných a diskriminovaných. Niektorí, ako Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár, priniesli obetu najvyššiu. Našou povinnosťou je aktívna pamäť a úcta voči obetiam, vďačnosť a zodpovedné konanie," povedal zakladateľ a predseda správnej rady nadácie Ján Figeľ.

Mená obetí totalitného režimu čítali predstavitelia rôznych organizácií vrátane občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia či Konfederácie politických väzňov Slovenska. Na záver si prítomní uctili obete minútou ticha a slovami modlitby Odpočinutie večné, daj im, Pane.

V sobotu 13. apríla uplynulo 74 rokov od akcie, ktorou sa komunistická moc zamerala na likvidáciu mužských kláštorov a internáciu rehoľníkov. Štátna bezpečnosť (ŠtB) ju označila ako Akciu K. Tento dátum sa pripomína ako pamätný deň - Deň nespravodlivo stíhaných.
 

Vyberte región